Haku

Verkkokirjaston ohje

Verkkokirjastoa voit käyttää ilman kirjautumista. Voit hakea aineistoja kirjaston tietokannasta, tutustua kirjaston palveluihin ja teosvinkkeihin kirjautumatta sisään.

Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen, varausten tekeminen kirjaston aineistoihin ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla.

Kirjautuminen

Löydät kirjautumispainikkeen verkkokirjaston jokaisen sivun oikeasta yläkulmasta. Kirjaudu sisään -painike näkyy sekä symbolina että tekstinä suurilla näytöillä.

Puhelimessa ja muilla kapeilla näytöillä näkyy pelkkä symboli.

Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla.

Tunnusluvun saat asioimalla henkilökohtaisesti kirjastossa ja todistamalla henkilöllisyytesi.

Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä puhelimitse. Varaudu kertomaan kirjastokorttisi numero.

Voit myös täyttää e-lomakkeen. Lomakkeen kautta tulleet tunnuslukupyynnöt käsitellään seuraavana arkipäivänä. Saat sähköpostiisi viestin, kun tunnusluku on astunut voimaan.

Olet kirjautunut sisään, kun oikeassa yläkulmassa näkyy Oma tili.

Oma tili -valikosta pääset lainoihin, varauksiin ja muihin käyttäjätilisi tietoihin.

Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Tietosuojasyistä verkkokirjaston käyttäjätili vanhenee 18 kuukauden kuluttua viimeisimmästä kirjautumisesta. Jos tilisi vanhenee, menetät tallentamasi suosikkilistat, tiedonhaut ja uutuusvahdit. Poiston jälkeen uusi tili luodaan automaattisesti uudelleen, kun kirjaudut sisään verkkokirjastoon. Lisätietoja voit lukea Tietosuoja-sivulta.

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, valitse Oma tili -valikosta Kirjaudu ulos.

Hae uutta tunnuslukua e-lomakkeella.

Tietosuoja

Lainojen uusinta

Käyttäjätilisi Lainat-välilehdellä näet lainasi, niiden eräpäivän ja jäljellä olevien uusimiskertojen määrän.

Voit uusia kaikki lainat kerralla tai vain valitut lainat.

Lainan voit uusia 6 kertaa, jos siihen ei ole varauksia ja kyseessä on lainatyyppi, jota voi uusia. Esimerkiksi pikapokkareita ei voi uusia. Järjestelmä ilmoittaa, mikäli uusiminen ei onnistu.

Uusi lainat viimeistään eräpäivänä, muuten niistä menee myöhästymismaksua 0,10 euroa/päivä.

Kirjaudu Lainat-välilehdelle.

Varaukset

Näin teet varauksen verkkokirjastossa

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kun olet kirjautunut sisään. Tee ensin tiedonhaku. Voit rajata hakutuloksia esimerkiksi kielen ja aineistotyypin mukaan sivun oikean reunan suodattimilla.

Valitse teoksen tiedoissa Varaa teos. Valitse Varauksen kohde -valikosta normaalivaraus tai seutuvaraus.

  • Normaalivaraus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjastojen aineistoon. Se on maksuton. Noutopaikaksi voit valita minkä tahansa kyseisen kunnan kirjastoyksikön.
  • Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Vanamo-kirjastojen kokoelmiin (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala). Noutopaikaksi voit valita minkä tahansa listalla olevan noutopaikan. Seutuvarauksesta peritään aina 2,5 euron varausmaksu. Seutuvarausmaksu peritään myös noutamatta jätetystä aineistosta.

Valitse Noutopaikka, johon varaamasi aineisto kuljetetaan noudettavaksesi. Varaa teos valitsemalla Tallenna varaus.

Varausten muuttaminen ja peruminen

Näet tekemäsi varaukset käyttäjätilisi Varaukset-välilehdellä. Valitse Muokkaa, kun haluat muuttaa varauksen noutopaikan. Jos haluat poistaa varauksen, valitse poistettava varaus ja Peru valitut varaukset. Voit myös muokata tai poistaa kaikki varaukset kerralla.

Varauksen tyyppi kertoo, onko kyseessä ilmainen varaus (tyyppi normaalivaraus) vai maksullinen seutuvaraus (tyyppi seutuvaraus). Jos et ole halunnut maksullista seutuvarausta, ota yhteys kirjastoon varauksen tyypin muuttamiseksi.

Kun varaus on noudettavissa, varauksen tiedoissa näkyy päivämäärä, jolloin varaus on viimeistään noudettava. Varauksia pidetään noudettavissa 7 aukiolopäivää.

Saat noutoilmoituksen varauksestasi valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit muuttaa noutoilmoituksiesi lähettämistapaa käyttäjätilin Omat tiedot -välilehdellä tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Ilmoituksessa näkyy asiakasnumero, varauksen noutopaikka ja viimeinen noutopäivä.

Jos noutopaikaksi valitsemassasi kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto, löydät varaamasi teoksen noutohyllystä asiakasnumeron perusteella. Asiakasnumerosi on aina sama.

Kirjaudu Varaukset-välilehdelle.

Kirjaudu Omat tiedot -välilehdelle.

Varaus tauolle

Kun varaus on tauolla, se ei jää sinulle kiinni, mutta et menetä paikkaasi varausjonossa. Tämä on kätevää, kun tiedät etukäteen, että et pääse noutamaan varaustasi tiettynä aikana.

Valitse varauksen tiedoissa Muokkaa, kun haluat panna varauksesi tauolle toistaiseksi tai määräajaksi. Valitse pudotusvalikosta varauksen tilaksi Tallenna tauko. Anna halutessasi päivämäärä, jolloin varauksen tauko loppuu.

Jos varaus on noudettavissa, et voi perua varausta, muuttaa sen noutopaikkaa tai panna sitä tauolle verkkokirjastossa. Ota tarvittaessa yhteys kirjastoon.

Lainaushistoria

Voit halutessasi tallentaa lainaushistorian, jolloin näet, mitä sinulla on ollut lainassa.

Jos olet sallinut lainaushistorian tallennuksen jo aiemmin, löydät sen oman käyttäjätilisi välilehdeltä Lainaushistoria. Teokset tallentuvat lainaushistoriaan sekä lainaus- että palautuspäivämäärän mukaan.

Kun haluat tallentaa lainaushistorian, toimi näin:

  • Kirjaudu sisään verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla
  • Valitse käyttäjätilisi välilehti Omat tiedot
  • Kohdassa Lainaushistorian säilytys valitse pudotusvalikosta Aina

Löydät lainaushistoriasi jatkossa käyttäjätilisi välilehdeltä Lainaushistoria.

Kun sallit lainaushistoriasi säilytyksen, lainatiedot tallentuvat ensin takautuvasti noin kolmen viimeisen kuukauden ajalta ja sen jälkeen kertyvät sitä mukaa, kun lainaat ja palautat lainojasi.

Lainaushistoria on vain omaan käyttöösi. Kun otat lainaushistorian käyttöön, annat kirjastolle suostumuksen tallentaa lainasi. Kirjasto ei seuraa tai käytä lainahistoriaasi mihinkään.

Kirjaudu Lainaushistoria-välilehdelle.

Kirjaudu Omat tiedot -välilehdelle.

Lainahistorian selaaminen ja poistaminen

Oletusnäkymänä on Kaikki lainat eli lainaamasi ja palauttamasi teokset listautuvat näytölle aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Voit muuttaa järjestystä Järjestä-valikon kautta, ja valita halutessasi teokset vain lainaus- tai palautuspäivämäärän mukaan.

Jos haluat kytkeä lainaushistorian tallennuksen pois päältä, voit vaihtaa Lainaushistorian säilytys -valikosta kohdan Ei koskaan. Tässä tapauksessa koko siihen asti kerätty lainaushistoria poistetaan.

Valitse ensijainen varausten noutopaikka

Jos teet paljon varauksia, kannattaa määrittää varausten oletusnoutopaikka.

Mene käyttäjätilisi Omat tiedot -välilehdelle. Ylimpänä on valikko Ensisijainen varausten noutopaikka. Valitse pudotusvalikosta se kirjasto tai kirjastoauto, josta useimmin noudat varauksesi.

Kun teet varauksia, järjestelmä antaa automaattisesti noutopaikaksi tämän kirjaston. Voit aina muuttaa noutopaikkaa myös varausta tehdessäsi.

Kirjaudu Omat tiedot -välilehdelle.

Useamman kirjastokortin käyttö

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja. Tämän jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida useampaa korttia ja esimerkiksi uusia lainoja.

Näin voit pitää silmällä esimerkiksi lastesi lainojen eräpäiviä omilla tunnuksillasi.

Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Näin liität lapsen kortin tiliisi

  • kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja tunnusluvullasi.
  • mene käyttäjätilillesi ja valitse Kirjastokortit-välilehti
  • valitse painike Liitä kirjastokortti/rinnakkaiskortti
  • anna liitettävän kortin numero ja tunnusluku. Voit myös antaa kortille nimen, jotta tunnistat sen helpommin. Tallenna.

Muista, että huoltajan tulee poistaa tililtään huollettaviensa kirjastokortit viimeistään, kun nämä ovat täyttäneet 15 vuotta.

Kun esimerkiksi uusit lainoja tai teet varauksia, valitse pudotusvalikosta se kirjastokortti, jota sillä hetkellä haluat käyttää.

Kirjaudu Kirjastokortit-välilehdelle.

Yhteystietojen ja viestiasetusten muuttaminen

Käyttäjätilisi Omat tiedot -välilehdellä voit määrittää, miten haluat kirjaston lähettävän sinulle viestejä ja muuttaa yhteystietojasi. Valitse Muuta viestiasetuksia ja tee haluamasi määritykset.

Lainaus- ja palautuskuitit voit saada sähköpostiin. Noudettavista varauksista voit saada ilmoituksen sähköpostilla tai tekstiviestillä. Eräpäivämuistutuksen lähestyvästä eräpäivästä ja ensimmäisen myöhästymismuistutuksen voit saada sähköpostilla.

Voit päivittää postiosoitteen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Valitse Muuta osoitetta ja päivitä tiedot lomakkeelle. Tallenna muutokset.

Puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen päivittäminen onnistuu vaihtamalla uudet tiedot vanhojen paikalle ja painamalla Tallenna muutokset -painiketta. Tietojen tallentumisesta tulee kuittaus välilehden yläosaan.

Nimenmuutosta ei voi tehdä verkkokirjaston kautta, vaan ainoastaan paikan päällä kirjastossa. Tarvitset siihen valokuvallisen henkilöllisyystodistuksen ajantasaisilla tiedoilla.

Kirjaudu Omat tiedot -välilehdelle.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voit tallentaa mielenkiintoisia teoksia suosikkilistoihin. Voit tehdä listoja eri tarkoituksiin: luettavat kirjat, opiskeluun liittyvät materiaalit, mielenkiintoiset elokuvat.

Listat ovat oletuksena yksityisiä ja näkyvät vain oman tilisi kautta, mutta voit halutessasi myös jakaa niitä ystävillesi tai sosiaalisessa mediassa.

Listojen luominen

Kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon, tee haku ja lisää teos suosikkilistalle hakutulossivulta tai teossivulta painamalla nimekkeen vieressä olevaa nastakuvaketta.

Avautuvasta valikosta voit valita jonkun omista listoistasi tai luoda uuden listan. Teoksen kuvaus on vapaaehtoinen ja se näkyy listalla teoksen tietojen yhteydessä. Saman teoksen voi tarpeen mukaan lisätä useammallekin listalle ja sillä voi olla eri listoilla erilaiset kuvaukset.

Kun haluat luoda uuden listan, paina teoksen kohdalla nastakuvaketta, valitse Luo uusi lista ja anna listalle nimi. Kun lista on yksityinen, se näkyy vain sinulle omalla käyttäjätililläsi. Kun lista on julkinen, voit jakaa sen linkin muidenkin katseltavaksi.

Listojen muokkaaminen

Pääset katselemaan ja muokkaamaan listojasi valitsemalla Oma tili -valikosta Suosikit.

Tekemäsi suosikkilistat näkyvät sivun vasemmassa reunassa. Puhelimen näytöllä löydät Listat-valikon näytön alaosasta. Voit muokata listojen ja teosten kuvauksia, luoda uusia listoja, poistaa teoksia listoilta ja muokata aineistojen järjestystä. Tietojen muokkaaminen tapahtuu sivulla näkyvistä kynäkuvakkeista.

Listojen jakaminen

Julkisen listan voit jakaa klikkaamalla sivun vasemman reunan valikosta Listan julkinen linkki. Linkin painaminen avaa listan katselunäkymään uudelle välilehden, jonka osoiteriviltä voit kopioida linkin jaettavaksi muille.

Katselunäkymässä voit valita erilaisia esitystapoja. Voit järjestää listaa eri tavoin (esim. vuosiluvun mukaan) ja kokeilla eri vaihtoehtoja aineiston näyttämiseen. Uuteen välilehteen avautunut katselunäkymä on sama näkymä, joka näkyy julkisesti linkin kautta listaa selaileville.

RSS-syöte löytyy katselunäkymän alaosasta.

Ellet jaa katselunäkymän linkkiä muille, on suosikkilista edelleen vain omassa käytössäsi.

Listojen jakaminen sähköpostilla

Jos haluat lähettää teosten tietoja eteenpäin sähköpostilla, valitse haluamasi teokset listalta ja paina Sähköposti-painiketta. Verkkokirjasto lähettää teosten perustiedot ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Tallennetut haut ja uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen kuitenkin poistaa nämä tiedot.

Näet tekemäsi haut klikkaamalla kohtaa Hakuhistoria tai jos olet kirjautunut sisään, myös oman käyttäjätilisi kautta kohdasta Tallennetut haut.

Uutuusvahti

Voit tallentaa haun pysyvästi omaan tiliisi ja tehdä siitä uutuusvahdin. Uutuusvahti lähettää sinulle sähköpostitse ilmoituksen, kun hakuusi osuvia aineistoja on lisätty kirjaston tietokantaan.

Aloita uutuusvahdin käyttö tekemällä ensin haku, joka löytää haluamasi aineistot. Uutuusvahti kannattaa tehdä tekijän nimen, aineistolajin tai kustantajan mukaan. Rajaa tarvittaessa hakutulosta sivun oikean reunan suodattimilla esim. suomenkieliseen aineistoon.

Kun haku löytää haluamasi aineistot, valitse Tallennetut haut oikean yläkulman valikosta, joka aukeaa painamalla nimeäsi.

Näet Tallennetut haut -välilehdellä viimeisimmät hakusi. Haku tallentuu automaattisesti uutuusvahdiksi, kun valitset pudotusvalikosta, suoritetaanko uusien aineistojen haku päivittäin vai viikoittain.

Kun uutuusvahti on tallennettu, saat verkkokirjastosta sähköpostiisi viestin, kun hakuusi sopivia kirjoja tai muita aineistoja on lisätty kirjaston luetteloon.

Näin saat ilmoituksen esim. lempikirjailijasi uusista teoksista, ja voit tehdä niihin varauksia heti, kun ne on tilattu kirjastoon.

Voit tallentaa haun myös ilman uutuusvahdin asettamista painamalla plussaa. Tällöin et saa ilmoituksia uusista aineistoista, mutta voit suorittaa saman haun uudestaan aina halutessasi ilman, että rajauksia ym. tarvitsee tehdä joka kerta erikseen.

Uutuusvahti ja tallennetut haut näkyvät ylimmäisinä listassa Tallennetut haut -välilehdellä. Voit vaihtaa haun suorittamisen ajankohtaa pudotusvalikosta. Uutuusvahti poistetaan käytöstä painamalla haun vieressä näkyvää rastia.

Tallennettujen hakujen ja listojen lataaminen, Finna-tilin poisto

Käyttäjätilisi kautta voit ladata tekemäsi suosikkilistat ja tallennetut haut tiedostoon. Voit myös tuoda listoja ja hakuja tiedostona esimerkiksi toisesta Finna-näkymästä.

Mene Omat tiedot -välilehdelle ja valitse Lataa suosikit ja haut tiedostona tai Tuo suosikit ja haut tiedostosta.

Jos haluat poistaa Finna-tilisi, valitse Poista tili. Tilin poistaminen tarkoittaa sitä, että menetät tekemäsi suosikkilistat, tallennetut haut ja tekemäsi uutuusvahdit.

Tilin poistamisen jälkeen kommenttisi ja arvostelusi jäävät palveluun anonyymeinä, eli ne näkyvät ilman nimeäsi. Sinun täytyy poistaa kommentit ennen tilin poistoa.