Haku

Kirjastojen palvelut kouluille

Hattulan kirjasto

Ryhmät voivat tulla kirjastoon lainaamaan kirjoja vapaasti kirjaston aukioloaikoina. Mikäli ryhmä haluaa tulla kirjastoon aukioloaikojen ulkopuolella, on siitä sovittava viimeistään edellisenä päivänä kirjaston kanssa.

Kirjastonkäytön opetusta annetaan kaikille ikäryhmille toivomusten mukaan. Kirjastonkäytön opetuksesta on sovittava kirjaston kanssa sähköpostitse tai puhelimitse viimeistään viikkoa aikaisemmin. Tiedonhaun opetusta voidaan järjestää myös koulujen omissa tiloissa.

Kirjavinkkaukseen voi tulla ryhmän kanssa kirjastoon tai vaihtoehtoisesti kirjavinkkari voi tulla vierailulle luokkaan. Kirjavinkkauksesta sovitaan kirjaston kanssa sähköpostitse tai puhelimitse viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin.

Ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun p. 050 509 0335 tai hattulan.kirjasto@hattula.fi

Hämeenlinnan kirjastot

Tervetuloa ohjatulle kirjastovierailulle tai kirja- ja musavinkkaukseen!

Ota yhteyttä oman alueesi yhteyshenkilöön:
Kouluyhteistyön yhteystiedot kirjastoittain.

Kouluyhteistyö 2023–2024

ALAKOULUT

Ohjatut kirjastovierailut

 • 1. luokat saavat kevätlukukaudella kutsun lähikirjastoon tai kirjastoautoon. Opitaan, miten kirjastossa käyttäydytään, lainataan ja palautetaan ja saadaan lukuvinkkejä.
 • 3. luokat kutsutaan kirjavinkkaukseen pääkirjastoon tai lähikirjastoon.
 • 4. luokat kutsutaan syksyllä omaan lähikirjastoon. Opitaan hakemaan tietoa muun muassa kirjastoluokituksen avulla ja löytämään lainattavaa kirjastosta.
 • Kirjastostartit: Kouluilla käyvät kirjastoautot järjestävät eka- ja tokaluokkalaisille kirjastostartteja.

Lukuliekki-peli

Lukuliekissä pelataan siitä, mikä on alueen lukevin luokka. Hämeenlinnan peli on suunnattu 3. luokille. Pelissä oppilaat saavat pisteitä ja tähtiä lukemistaan kirjoista, voivat pelata minipelejä sekä muokata hahmoaan. Jos haluat luokkasi mukaan kisaamaan maineesta ja palkinnosta, ota yhteyttä lähimpään kirjastoon! Kisakausi alkaa 4. syyskuuta ja päättyy huhtikuun lopussa. Pelin on toteuttanut Platonic Partnership Oy.

Monikulttuurinen musiikkimatka maailman eri kolkkiin (3. ja 7.luokat)

Musiikkivinkkaustuokio pääkirjastossa. Musiikkimatkan voi tilata myös koululle.

Lisätiedot ja varaukset: Ilkka Marjanen, ilkka.marjanen@hameenlinna.fi

Kujeellinen kirjastosuunnistus

Noin 4.-6. -luokkalaisille sopiva kirjastosuunnistus tutustuttaa kirjastoon sanataiteen keinoin.

Kirjaston väen opastuksella etsitään kirjaston hyllyistä sanataiteellisia tehtävärasteja ja opitaan samalla asioita kirjallisuuden (ja muun lainattavan aineiston) eri lajeista, luokituksesta ja sijainnista kirjastossa. Aikaa on hyvä varata 90 minuuttia.

Materiaali on Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataideohjaajien laatima. Ota yhteyttä: katja.malmi@hameenlinna.fi ja taina.valkeajarvi@hameenlinna.fi

Lainattavat sanataidelaatikot

Hämeenlinnan koulut voivat lainata kirjastosta käyttöönsä sanataidelaatikoita. Laatikoiden tarkoituksena on tuoda luokkien käyttöön valmiita sanataideharjoituksia sekä pientä inspiraatiota, jolla saadaan oppilaiden mielikuvitus liikkeelle.

Tutustu sanataidelaatikoihin.

YLÄKOULUT

Seiskojen syksy

 • 7. luokat kutsutaan kirjastokierrokselle pääkirjastoon. Kierroksen aikana tutustutaan pääkirjaston tiloihin ja mahdollisuuksiin. Vierailun päätteeksi perehdytään tietokirjallisuuden luokitukseen pienen tehtävän avulla. Tietokirjatehtävän sijasta ryhmä voi valita kevyen kirjavinkkauksen. Vierailu onnistuu parhaiten, jos siihen varataan 90 minuuttia, mutta se on toteuttavissa myös tiiviinä, yhden oppitunnin pituisena versiona. Kirjastosta otetaan yhteyttä opettajiin tai Kulttuuripolun yhdyshenkilöihin aikataulujen laatimiseksi, mutta voit myös ehdottaa sopivaa ajankohtaa: ulla.karila@hameenlinna.fi. Vierailu on Kulttuuripolun velvoittavia sisältöjä.
 • Lisäksi 7. luokat ovat tervetulleita vierailulle omaan lähikirjastoon esimerkiksi kertaamaan tiedonhaun perusasioita.

Kasien kevät

 • 8. luokat kutsutaan kevätlukukaudella pääkirjastoon tai omaan lähikirjastoon genre-vinkkaukseen. Vinkkarin voi pyytää myös koululle.

Monikulttuurinen musiikkimatka maailman eri kolkkiin (3. ja 7.luokat)

Musiikkivinkkaustuokio pääkirjastossa. Musiikkimatkan voi tilata myös koululle.

Lisätiedot ja varaukset: Ilkka Marjanen, ilkka.marjanen@hameenlinna.fi

Planeetta X -pakopeli

Planeetta X on scifi-aiheinen pakopeli, joka on tarkoitettu Hämeenlinnan koulujen 8. luokkien käyttöön. Pelin avulla kerrataan scifi-genreä oppilaita innostavalla tavalla. Pelissä käydään läpi muun muassa scifikirjallisuuden piirteitä ja alalajeja.

Pelissä on neljä samankaltaista laatikkoa, joiden sisältämiä ongelmia ratkotaan pienissä ryhmissä. Yhden pelin kesto on puoli tuntia - siinä ajassa pitäisi saada tehtävät ratkaistua. Pelaajat jaetaan 1–4 joukkueeseen, joissa kussakin on 3–4 pelaajaa. Suurin suositeltu yhtäaikainen pelaajamäärä on 16 pelaajaa. Mikäli luokka on kovin iso, kannattaa oppilaat jakaa pelin ajaksi kahteen ryhmään. Voimme yhdessä suunnitella tekemistä toiselle puolelle luokkaa odotusajaksi.

Pakohuoneen voi järjestää joko koululle tai mahdollisesti lähikirjastoon (ihan kaikissa Hämeenlinnan kirjastoissa ei ole tähän riittävää tilaa). Peliä vetävät kirjaston työntekijät.

Planeetta X:n toteutuksesta vastaa Ääres eduEscape, ja se on valmistunut Etelä-Suomen AVI:n tukemassa Kirjaston ja koulujen yhteistyöhankeessa. Lisätiedot ja varaukset: Päivi Ruuskanen, paivi.ruuskanen@hameenlinna.fi tai Ulla Karila, ulla.karila@hameenlinna.fi

Kaikille yhteiset palvelut

Nämä ovat kaikille ala- ja yläkouluille tarkoitettuja palvelujamme.

Lukudiplomit

Vuosittain päivitettävät kirjalistat ja tehtävät houkuttelevat lukemaan. Lukudiplomeita on sekä ala- että yläkoululaisille.

Tutustu lukudiplomeihin.

Kirjasarjat

Kirjasarjat ovat Hämeenlinnan kouluille tarkoitettuja kirjapaketteja. Niistä riittää luettavaa joko kokonaiselle luokalle tai pienelle ryhmälle.

Tutustu kirjasarjoihin.

Aineistopaketit

Opettajat voivat tilata kirjastosta aineistopaketin omasta aiheesta. Jos kirjastoauto käy koululla, toimitamme materiaalit perille asti. Tee tilaus verkkolomakkeella vähintään viikkoa ennen. Voit myös tilata sähköpostilla: ulla.karila@hameenlinna.fi tai taina.valkeajarvi@hameenlinna.fi tai margit.stenhammar@hameenlinna.fi tai kirjastoauto@hameenlinna.fi.

Tilaa aineistopaketti verkkolomakkeella.

Oppilaan kirjastokortti

Jos alle 15-vuotiaalla ei ole kirjastokorttia, korttihakemuksen tekee ja allekirjoittaa huoltaja. Kortti kannattaa hakea ensisijaisesti kirjastosta yhdessä huoltajan kanssa. Huoltaja voi myös täyttää hakemuslomakkeen etukäteen verkossa. Verkkolomakkeen täyttäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Kortti voidaan tehdä myös ryhmäkäynnin yhteydessä, jos oppilaalla on huoltajan allekirjoittama korttihakemus mukanaan. Opettaja voi toimia tarvittaessa henkilöllisyyden todistajana. Silloinkin on kätevintä, jos lapsen tai nuoren tiedot on viety e-lomakkeella.

15 vuotta täyttänyt saa kirjastokortin täyttämällä lomakkeen ja todistamalla henkilöllisyytensä.

E-lomakkeelle täytetään tarvittavat henkilö- ja yhteystiedot ja kortin voi noutaa aikaisintaan seuraavana arkipäivänä kirjaston asiakaspalvelusta.

E-lomakkeelle tallennetut tiedot poistetaan rekisteristä, ellei korttia ole noudettu kahden kuukauden kuluessa.

Jos oppilaalla on kirjastokortti, mutta hän on unohtanut PIN-koodin, se voidaan vaihtaa kirjastossa. Ensimmäiseen PIN-koodiin tarvitaan huoltajan suostumus. Ilman PIN-koodia voi lainata asiakaspalvelussa.

Jos oppilaan kirjastokortti on kadonnut, hän saa uuden kirjastokortin asiakaspalvelusta todistamalla henkilöllisyytensä ja maksamalla 2 euroa.

Opettajan luokkakortti

Opettajat saavat opettajakohtaisen kirjastokortin pulpettikirjojen, kirjasarjojen ja aineistopakettien lainaamista varten. Kortin saa kirjastosta heti, kun palauttaa kirjastoon täytetyn ja rehtorin allekirjoittaman hakemuksen. Koulun kirjastokortilla voidaan lainata ainoastaan lasten ja nuorten materiaalia sekä tietokirjoja oppilaskäyttöön. Kun koulu vaihtuu, täytyy myös luokkakortti uusia.

Hae kirjastokorttia e-lomakkeella.

Tietoa Suomi.fi-palvelusta

Janakkalan kirjastot

Kirjastovierailut ja kirjavinkkaus

Pääkirjasto

Alakoulut

 • kirjastovirkailija Ulla Kapanen p. 03 680 1840
 • erikoiskirjastonhoitaja Sanna Salonen p. 03 680 1291

Yläkoulut ja lukio

 • erikoiskirjastonhoitaja Liisa Koskinen p. 03 680 1285

Tervakosken kirjasto

 • kirjastovirkailija Sami Korhonen p. 019 758 0700

Nukketeatteriesitykset kouluille ja päiväkodeille

 • kirjastovirkailija Marjukka Toivola p. 03 680 1296

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@janakkala.fi