Haku

Kirjastojen palvelut kouluille

Hattulan kirjasto

Ryhmät voivat tulla kirjastoon lainaamaan kirjoja vapaasti kirjaston aukioloaikoina. Mikäli ryhmä haluaa tulla kirjastoon aukioloaikojen ulkopuolella, on siitä sovittava viimeistään edellisenä päivänä kirjaston kanssa.

Kirjastonkäytön opetusta annetaan kaikille ikäryhmille toivomusten mukaan. Kirjastonkäytön opetuksesta on sovittava kirjaston kanssa sähköpostitse tai puhelimitse viimeistään viikkoa aikaisemmin. Tiedonhaun opetusta voidaan järjestää myös koulujen omissa tiloissa.

Kirjavinkkaukseen voi tulla ryhmän kanssa kirjastoon tai vaihtoehtoisesti kirjavinkkari voi tulla vierailulle luokkaan. Kirjavinkkauksesta sovitaan kirjaston kanssa sähköpostitse tai puhelimitse viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin.

Ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun p. 050 509 0335 tai hattulan.kirjasto@hattula.fi

Hämeenlinnan kirjastot

Tervetuloa ohjatulle kirjastovierailulle tai kirja- ja musavinkkaukseen!

Kaikkien koulu- ja opiskelijaryhmien kirjastovierailuajat varataan kirjaston Varaamo-palvelussa. Tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Kouluyhteistyön yhteystiedot kirjastoittain.

Kouluyhteistyö 2022–2023

Ohjatut kirjastovierailut

 • Alakoulujen 1. luokat saavat kevätlukukaudella kutsun lähikirjastoon tai kirjastoautoon. Opitaan, miten kirjastossa käyttäydytään, lainataan ja palautetaan ja saadaan lukuvinkkejä.
 • Alakoulujen 3. luokat kutsutaan kirjavinkkaukseen pääkirjastoon tai lähikirjastoon. Vinkkauksen lisäksi tehdään pieni sanataideharjoitus. Käynti on osa Kulttuuripolkua.
 • Alakoulujen 4. luokat kutsutaan syksyllä omaan lähikirjastoon. Opitaan hakemaan tietoa ja löytämään lainattavaa kirjastosta.
 • Yläkoulujen 7. luokat kutsutaan kirjastokierrokselle pääkirjastoon. Kierroksen aikana tutustutaan pääkirjaston tiloihin ja mahdollisuuksiin. Vierailun päätteeksi perehdytään tietokirjallisuuden luokkiin tehtävän avulla. Vierailu onnistuu parhaiten, jos siihen varataan kaksoistunti. Käynti on osa Kulttuuripolkua. Kirjastosta otetaan yhteyttä koulujen yhdyshenkilöihin aikataulujen laatimiseksi, mutta voit myös ehdottaa sopivaa aikaa: ulla.karila@hameenlinna.fi.
 • Yläkoulujen 8. luokat kutsutaan kevätlukukaudella pääkirjastoon tai omaan lähikirjastoon genre-vinkkaukseen.
 • Kirjastostartit: Kouluilla käyvät kirjastoautot järjestävät eka- ja tokaluokkalaisille kirjastostartteja.

Kujeellinen kirjastosuunnistus

Noin 5. ja 6. -luokkalaisille sopiva kirjastosuunnistus tutustuttaa kirjastoon sanataiteen keinoin.

Kirjaston väen opastuksella etsitään kirjaston hyllyistä sanataiteellisia tehtävärasteja ja opitaan samalla asioita kirjallisuuden (ja muun lainattavan aineiston) eri lajeista, luokituksesta ja sijainnista kirjastossa. Aikaa on hyvä varata 90 minuuttia.

Materiaali on Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataideohjaajien laatima, ja suunnistus on osa Etelä-Suomen AVI:n tukemaa Tiloissa!-hanketta. Ota yhteyttä: ulla.karila@hameenlinna.fi

Planeetta X -pakopeli

Planeetta X on scifi-aiheinen pakopeli, joka on tarkoitettu Hämeenlinnan koulujen 8. luokkien käyttöön. Pelin avulla kerrataan scifi-genreä oppilaita innostavalla tavalla. Pelissä käydään läpi muun muassa scifikirjallisuuden piirteitä ja alalajeja.

Pelissä on neljä samankaltaista laatikkoa, joiden sisältämiä ongelmia ratkotaan pienissä ryhmissä. Yhden pelin kesto on puoli tuntia - siinä ajassa pitäisi saada tehtävät ratkaistua. Pelaajat jaetaan 1–4 joukkueeseen, joissa kussakin on 3–4 pelaajaa. Suurin suositeltu yhtäaikainen pelaajamäärä on 16 pelaajaa. Mikäli luokka on kovin iso, kannattaa oppilaat jakaa pelin ajaksi kahteen ryhmään. Voimme yhdessä suunnitella tekemistä toiselle puolelle luokkaa odotusajaksi.

Pakohuoneen voi järjestää joko koululle tai mahdollisesti lähikirjastoon (ihan kaikissa Hämeenlinnan kirjastoissa ei ole tähän riittävää tilaa). Peliä vetävät kirjaston työntekijät.

Planeetta X:n toteutuksesta vastaa Ääres eduEscape, ja se on valmistunut Etelä-Suomen AVI:n tukemassa Kirjaston ja koulujen yhteistyöhankeessa. Lisätiedot ja varaukset: Päivi Ruuskanen, paivi.ruuskanen@hameenlinna.fi tai Ulla Karila, ulla.karila@hameenlinna.fi

Monikulttuurinen musiikkimatka maailman eri kolkkiin (3. ja 7.luokat)

Musiikkivinkkaustuokio pääkirjastossa. Musiikkimatkan voi tilata myös koululle.

Lisätiedot ja varaukset: Ilkka Marjanen, ilkka.marjanen@hameenlinna.fi

Lukudiplomit, kirjasarjat ja aineistopaketit

Nämä ovat kaikille ala- ja yläkouluille tarkoitettuja palvelujamme.

Lukudiplomit

Vuosittain päivitettävät kirjalistat ja tehtävät houkuttelevat lukemaan. Lukudiplomeita on sekä ala- että yläkoululaisille. Tutustu lukudiplomeihin.

Kirjasarjat

Kirjasarjat ovat Hämeenlinnan kouluille tarkoitettuja kirjapaketteja. Niistä riittää luettavaa joko kokonaiselle luokalle tai pienelle ryhmälle. Tutustu kirjasarjoihin.

Lainattavat sanataidelaatikot

Hämeenlinnan koulut voivat lainata kirjastosta käyttöönsä sanataidelaatikoita. Laatikoiden tarkoituksena on tuoda luokkien käyttöön valmiita sanataideharjoituksia sekä pientä inspiraatiota, jolla saadaan oppilaiden mielikuvitus liikkeelle. Tutustu sanataidelaatikoihin.

Aineistopaketit

Opettajat voivat tilata kirjastosta aineistopaketin omasta aiheesta. Jos kirjastoauto käy koululla, toimitamme materiaalit perille asti. Tee tilaus verkkolomakkeella vähintään viikkoa ennen. Voit myös tilata sähköpostilla: ulla.karila@hameenlinna.fi tai taina.valkeajarvi@hameenlinna.fi tai margit.stenhammar@hameenlinna.fi tai kirjastoauto@hameenlinna.fi.

Kirjastokortti

Saat kortin kirjaston asiakaspalvelusta todistamalla henkilöllisyytesi.

Alle 15-vuotiaille korttihakemuksen tekee huoltaja, mutta kortin voi hakea lapsi itsekin. Huoltajatiedot liitetään lapsen tai nuoren asiakastietoihin hakemusvaiheessa.

Voit nopeuttaa kortin saamista tallentamalla tietojasi etukäteen kirjaston asiakasrekisteriin.

Täytä e-lomakkeelle tarvittavat henkilö- ja yhteystiedot ja nouda korttisi aikaisintaan seuraavana arkipäivänä kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

E-lomakkeelle tallentamasi tiedot poistetaan rekisteristä, ellet ole noutanut kirjastokorttia kahden kuukauden kuluessa.

Kirjastokorttihakemuksen täyttäminen verkossa edellyttää vahvaa tunnistautumista. Palvelussa käytetään Suomi.fi-tunnistuspalvelua.

Voit tunnistautua valitsemallasi tunnistusvälineellä, kuten mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Alle 15-vuotiaan korttihakemuksen täyttää huoltaja.

Opettajat saavat opettajakohtaisen kirjastokortin alakoulun pulpettikirjojen, koulujen kirjasarjojen ja aineistopakettien lainaamista varten.

Opettaja saa kirjastokortin heti, kun palauttaa kirjastoon täytetyn ja rehtorin allekirjoittaman hakemuksen.

Janakkalan kirjastot

Kirjastovierailut ja kirjavinkkaus

Pääkirjasto

Alakoulut

 • kirjastovirkailija Ulla Kapanen p. 03 680 1840
 • erikoiskirjastonhoitaja Sanna Salonen p. 03 680 1291

Yläkoulut ja lukio

 • erikoiskirjastonhoitaja Johanna Lindroos p. 03 680 1285

Tervakosken kirjasto

 • kirjastovirkailija Taina Haukoranta p. 019 758 0700
 • kirjastovirkailija Sami Korhonen p. 019 758 0700

Nukketeatteriesitykset kouluille ja päiväkodeille

 • kirjastovirkailija Marjukka Toivola p. 03 680 1296

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@janakkala.fi