Opastukset
Digi-Pönkki
Hämeenlinnan pääkirjastolla tarjotaan henkilökohtaista opastusta oman älypuhelimen, tablettilaitteen, tietokoneen sekä netin ja verkkopalvelujen käyttöön.
Ei ajanvarausta. Opastuskerrat torstaisin aamupäivällä. Katso opastusajankohdat verkkokirjaston tapahtumasivuilta.
Näkövammaisia varten paikalla on näkövammainen opastaja, joka neuvoo iOS-laitteiden, PC-tietokoneen sekä NVDA-ruudunlukuohjelman ja pistenäytön käytössä.
Opastajina toimivat Kiipulan IT-tukihenkilöopiskelijat (Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto). Opastus tapahtuu pääkirjaston 0-kerroksessa, käynti Rauhankadun tuulikaapista hissillä tai portaita pitkin alakertaan.
Digiopastusta omalla laitteella
Henkilökohtaista opastusta mobiililaitteen (tabletin tai älypuhelimen) ja eri verkkopalveluiden käyttöön sovittuna ajankohtana. Ota mukaan oma laitteesi. Opastusaika noin tunti.
Autamme kykyjemme mukaan arkisissa tietotekniikkaan ja laitteiden peruskäyttöön liittyvissä ongelmissa. Tarjoamme vertaistukea tietotekniikan aktiivikäyttäjinä, emme siis ole IT-alan ammattilaisia.
Noudatamme opastuksessa valtakunnallisia digituen eettisiä ohjeita. Emme käsittele asiakkaiden vahvan tunnistautumisen välineitä kuten pankkitunnuksia. Esimerkiksi verkkopankkiin liittyvissä asioissa kannattaa siis kääntyä oman pankin puoleen. Puhelin- ja verkkoliittymien ongelmia koskevissa kysymyksissä kannattaa ottaa yhteyttä liittymän tarjoajaan tai myyjään.
Digiopastusaika varataan kirjaston Varaamo-palvelusta. Tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun. Varaus on tehtävä vähintään viikko etukäteen.
E-opastus
Hämeenlinnan kirjastoista voit varata henkilökohtaisen opastusajan 30 tai 60 minuutiksi. Kirjastovirkailija opastaa sinua käyttämään kirjaston e-aineistoja ja verkkokirjastoa.
E-opastusaika varataan kirjaston Varaamo-palvelussa. Tarvitset varaamista varten kirjastokortin numeron ja tunnusluvun. Varaus on tehtävä vähintään viikko etukäteen.
Jos mikään kalenterissa oleva aika ei sovi tai mieltäsi askarruttaa jokin aiheeseen liittyvä asia, ota yhteyttä Seija Shemeikkaan, sähköpostilla seija.shemeikka@hameenlinna.fi tai puhelimitse 040 868 2124.
Vierailulle kirjastoon
Aikuis- ja opiskelijaryhmät
Tule ryhmäsi kanssa Hämeenlinnan pääkirjastoon ja valitse sopiva ohjelma seuraavista vaihtoehdoista:
- Kirjaston palvelujen yleisesittely (30 min.)
- Tiedonhaun opastusta (30 min.)
- E-aineistot ja omatoimikäyttö (30 min.)
- Luku-, kuuntelu- tai katseluvinkkejä (30 min.)
- Kirjastokierros (30 min.)
- Etävierailu (Teams) (30 – 60 min.)
Valitse kirjastovierailun sisältö kohdista 1–6. Vierailun pituus on korkeintaan noin 60 minuuttia. Halutessasi voit yhdistää kaksi eri sisältöä.
Varaa kirjastovierailuaika Varaamo-palvelussa. Tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun. Tee varaus vähintään viikko ennen haluamaasi aikaa.
Jos mikään kalenterissa oleva aika ei sovi ryhmällesi tai mieltäsi askarruttaa jokin ryhmäkäyntiin liittyvä asia, ota yhteyttä Seija Shemeikkaan, seija.shemeikka@hameenlinna.fi
Tutustu myös: kirjaston säännöt selkokielellä
Koululuokat ja varhaiskasvatusryhmät
Suunnitteletko ryhmäsi kanssa vierailua kirjastoon? Katso lisätietoja
- Hattulan kirjaston palvelut kouluille
- Hämeenlinnan kirjaston palvelut kouluille
- Janakkalan kirjaston palvelut kouluille
Varhaiskasvatusryhmät voivat varata ajan omaan kirjastoon ohjatulle kirjastovierailulle tai tulla kirjastoon omatoimisesti. Katso lisätietoja päiväkotiryhmien vierailuista.
Tietopalvelu ja tiedonhaku
Tiedonhakuun erikoistuneet kirjastoammattilaiset auttavat etsimään tietoa ja paikantamaan aineistoja. He myös opastavat itsenäistä tiedonhakijaa kirjaston erilaisten aineistojen käytössä.
Kirjastonhoitajilta voi kysyä luku- ja kuunteluvinkkejä. Kirjaston tuottamia aineistovinkkejä ja teosesittelyjä on myös verkkokirjastossa.
Tietopalvelu palvelee myös puhelimitse
- Hattula: puh. (03) 673 1318
- Hämeenlinna: puh. (03) 621 2612
- Janakkala: puh. (03) 680 1390
Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu
Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Saat kysymykseesi vastauksen sähköpostitse kolmen arkipäivän kuluessa.
Tutustu Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun.