Haku

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti ja digikirjastokortti

Kirjaston asiakkaaksi

Kirjastokortin saat, kun esität asiakaspalvelussa kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä. Ensimmäinen kortti on ilmainen.

Kirjastokortin saaminen ei riipu asuinkunnasta. Sama kortti kelpaa Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa.

Tutustu kirjastojen käyttösääntöihin.

Rekisteröidy asiakkaaksi verkkolomakkeella

Jos sinulla ei vielä ole Vanamo-kirjastojen korttia, voit nopeuttaa kortin saamista täyttämällä hakulomakkeen verkossa.

Kirjastokorttihakemuksen täyttäminen verkossa edellyttää vahvaa tunnistautumista. Palvelussa käytetään Suomi.fi-tunnistuspalvelua. Voit tunnistautua valitsemallasi tunnistusvälineellä, kuten mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

Kun olet täyttänyt e-lomakkeen, voit noutaa korttisi aikaisintaan seuraavana arkipäivänä kirjaston asiakaspalvelusta. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

E-lomakkeelle tallentamasi tiedot poistetaan rekisteristä, ellet ole noutanut kirjastokorttia kahden kuukauden kuluessa.

Hae kirjastokorttia e-lomakkeella.

Tietoa Suomi.fi-tunnistuspalvelusta.

Alle 15-vuotiaat

Alle 15-vuotiaalle korttihakemuksen tekee huoltaja, mutta lapsi voi noutaa kortin itse kirjastosta. Huoltajatiedot liitetään alle 15-vuotiaan asiakastietoihin hakemusvaiheessa.

Lapsella voi olla kirjaston asiakasrekisterissä kaksi huoltajaa. Tällöin molemmat huoltajat voivat hoitaa alle 15-vuotiaan lapsen kirjastoasioita. Voit lisätä itsesi lapsesi toiseksi huoltajaksi täyttämällä e-lomakkeen.

Hae kirjastokorttia e-lomakkeella alle 15-vuotiaalle.

Toisen huoltajan lisääminen.

Huoltaja voi liittää lapsen kortin omaansa verkkokirjastossa.

Yhteisölainaajat

Koulut, päiväkodit ja muut yhteisölainaajat voivat saada oman kirjastokortin. Täytä ja tulosta lomake etukäteen.

Kirjastokorttisopimus Hämeenlinnan kouluille, päiväkodeille ja muille yhteisölainaajille (tulostettava pdf, ei saavutettava)

Kortti on henkilökohtainen

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kadonneella kortilla lainatusta aineistosta, kunnes ilmoitat kortin katoamisesta kirjastoon.

Huoltaja on vastuussa alle 15-vuotiaan lapsen kortilla lainatusta aineistosta.

Voit päivittää muuttuneet yhteystietosi verkkokirjaston käyttäjätilillä, Nimen ja yhteystietojen muutos -lomakkeella tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Nimenmuutokset voit tehdä joko Nimen ja yhteystietojen muutos -lomakkeella tai asioimalla kirjastossa. Lomakkeella tunnistaudut vahvasti Suomi.fi-tunnistuksella. Jos haluat tehdä nimenmuutoksen asioimalla kirjastossa, ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus.

Päivitä yhteystietosi verkkokirjaston käyttäjätilillä.

Päivitä nimesi ja/tai yhteystietosi Nimen ja yhteystietojen muutos -lomakkeella.

Kirjastokortti puhelimessa (selainkäyttö)

Kun kirjastokortti on hankittu, sen viivakoodi löytyy Vanamon Finnasta Oma tili-osion Kirjastokortit-välilehdeltä.

Välilehdeltä löytyvää viivakoodia voi käyttää sekä lainausautomaateilla että asiakaspalvelussa fyysisen kirjastokortin tavoin.

Takaisin sivun alkuun

Tunnusluku verkkopalveluiden käyttöön

Tarvitset nelinumeroisen tunnusluvun verkkopalveluiden, lainausautomaattien ja e-aineistojen käyttöön sekä omatoimikirjastossa asioimiseen.

Tunnusluvun saat asioimalla henkilökohtaisesti kirjastossa ja todistamalla henkilöllisyytesi.

Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä puhelimitse. Varaudu kertomaan kirjastokorttisi numero.

Voit myös täyttää e-lomakkeen. Lomakkeen kautta tulleet tunnuslukupyynnöt käsitellään viimeistään seuraavana arkipäivänä. Saat sähköpostiisi viestin, kun tunnusluku on astunut voimaan.

Hae uutta tunnuslukua.

Takaisin sivun alkuun

Laina-ajat ja uusiminen

Laina-ajat ovat 7, 14 tai 28 vuorokautta.

Kirjastoautoissa ja kotikirjastopalvelussa voidaan noudattaa toiminnan mukaisia laina-aikoja.

Asiakkaalla voi olla lainassa kerrallaan korkeintaan 50 lainaa. Konsolipelejä voi samanaikaisesti olla lainassa korkeintaan 4 kappaletta (2 aikuisten ja 2 lasten konsolipeliä).

Elokuvia ja pelejä ei lainata asiakkaille, jotka eivät täytä lakisääteisiä aineistokohtaisia ikärajoja.

Voit uusia lainaamaasi aineistoa 6 kertaa joko kirjastossa, puhelimitse tai verkkokirjastossa.

Lainaa ei voi uusia, jos

  • siitä on varauksia
  • laina on uusittu jo 6 kertaa
  • lainaajalla on velkaa enemmän kuin 20 euroa
  • lainaaja on lainauskiellossa
  • kyseessä on aineisto, jota ei voi uusia, esimerkiksi Pikapokkarit
Takaisin sivun alkuun

Palauttaminen

Aineiston voi palauttaa kaikkiin toimipisteisiimme ja kirjastoautoihin riippumatta siitä, mistä se on lainattu.

Palauta aineisto viimeistään eräpäivänä tai uusi lainasi ajoissa. Kirjastojen palautusluukkuihin jätetty aineisto käsitellään ja palautetaan vasta seuraavana työpäivänä. Kaikissa kirjastoissa ei ole käytössä palautusluukkua.

Kirjasto lähettää maksuttoman eräpäivämuistutuksen erääntyvistä lainoistasi sähköpostiisi 3 päivää ennen eräpäivää. Jos haluat muistutuksen käyttöösi, ota se käyttöön verkkokirjaston käyttäjätililläsi kohdassa Omat tiedot > Viestiasetukset.

Kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähtevien muistutusten perillemenosta. Asiakas on vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta tai palauttamisesta, vaikka ei eräpäivämuistutusta saisikaan.

Myöhässä palautettu aineisto

Myöhästyneestä aineistosta peritään maksu, joka alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Myöhässä olevista lainoista kertyy maksua, vaikka niistä ei vielä ole tallentunut varsinaista maksumerkintää.

Maksamattomat maksut tallennetaan velaksi, ja lainauskieltorajan ylittävät maksut estävät lainaamisen ja uusimisen.

Myöhästymismaksu jää muistiin, vaikka palauttaisitkin aineiston palautusautomaattiin tai palautusluukusta. Lasten ja nuorten aineistosta ei kerry myöhästymismaksua.

Myöhästymismaksut voi maksaa mihin tahansa toimipisteeseen.

Lähetämme tarvittaessa kaksi myöhästymismuistutusta. Sen jälkeen asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi.

Ilmoita kirjastoon, haluatko ensimmäisen myöhästymismuistutuksen postitse vai sähköpostitse.

Ensimmäinen myöhästymismuistutus lähetetään 2 viikkoa lainan eräpäivästä, paitsi varatusta aineistosta 1 päivä eräpäivästä.

Toinen myöhästymismuistutus (2 euroa) lähetetään kirjeenä 2 viikkoa edellisestä muistutuksesta.

Maksut ja hinnat

Takaisin sivun alkuun

Varaaminen

Normaali varaus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjastojen aineistoon. Varaus noudetaan siitä kirjastosta, jonka valitset noutopaikaksi. Normaali varaus on maksuton.

Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Vanamo-kirjastojen kokoelmiin (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala). Kun valitset seutuvarauksen, niin noutopaikaksi voit valita minkä tahansa Vanamo-kirjastojen toimipisteen. Varaamasi teos kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Seutuvarauksesta peritään aina 2,50 euron varausmaksu.

Varauksen voi tehdä verkkokirjastossa, puhelimitse tai paikan päällä kirjastossa. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata.

Saat ilmoituksen varatun aineiston saapumisesta joko sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä oman valintasi mukaan.

Saapumisilmoituksessa mainitaan, mistä kirjastosta varatun teoksen voi noutaa. Aineistoa pidetään varattuna 7 päivää.

Takaisin sivun alkuun

Kirjastoasioiden hoitaminen toisen henkilön puolesta

Kirjasto edellyttää asiakkailta valtakirjalomakkeen täyttämistä, mikäli he haluavat hoitaa toisen henkilön kirjastoasioita, esimerkiksi noutavat toistensa saapuneita varauksia kirjastosta tai maksavat myöhästymismaksuja.

Kirjastossa asioidessa valtakirjaa käyttävän on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Valtakirjaa ei edellytetä alle 15-vuotiaiden lasten huoltajilta heidän hoitaessaan huollettaviensa kirjastoasioita. Alle 15-vuotiaan lapsen kirjastokortin rekisteröinnissä lapselle voidaan merkitä kaksi huoltajaa. Silloin molemmilla on oikeus hoitaa lapsen kirjastoasioita.

Voit tulostaa valtakirjalomakkeen itse. Palauta täytetty lomake kirjastoon. Lomakkeita on saatavana myös asiakapalvelusta.

Tulostettava valtakirjalomake (pdf)

Takaisin sivun alkuun

Kaukolainat

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa. Kirjastot voivat kaukopalvelukäytäntöjen mukaisesti välittää aineistoa asiakkailleen muista kirjastoista.

Kaukolainat asiakkaille

Voit tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole Vanamo-kirjastojen kokoelmissa. Silloin kirjastosi tilaa aineiston sinulle jostain muusta kirjastosta.

Tarkista haluamasi aineiston saatavuus Vanamo-verkkokirjastossa tai kirjastojen asiakaspalvelussa. Jos aineisto löytyy jostain muusta Vanamo-kirjastosta, voit tehdä siitä seutuvarauksen. Seutuvaraus maksaa 2,5 euroa.

Hämeenlinnan kirjasto ei tilaa kaukolainaksi aineistoa, jota on Hämeen ammattikorkeakoulun kirjaston kokoelmassa. Tarkista aineiston saatavuus myös Hämeen ammattikorkeakoulun kirjaston verkkokirjastosta.

Kaukolainat ovat maksullisia. Lähettäjäkirjasto määrää aineiston laina-ajan ja käyttöehdot. Aineiston saapuminen kestää muutaman päivän. Kysytyn kurssikirjan saaminen voi kestää kauemmin.

Hämeen ammattikorkeakoulun kirjaston verkkokirjasto

Tee kaukolainapyyntö

Kaukolainojen uusinta

Jos kaukolainasi näkyy verkkokirjastossa, Uusi lainat -toiminnolla voit lähettää kaukolainan uusintapyynnön kirjastolle. Jos lainan voi uusia, uusi eräpäivä tallennetaan lainatietoihisi ja se näkyy verkkokirjastossa. Saat vastauksen pyyntöösi tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Kaukolainat voi uusia myös kirjastojen asiakaspalvelupisteissä, puhelimitse tai lähettämällä sähköpostiviestin.

Kaukopalvelun sähköpostiosoitteet

  • Hämeenlinna - kaukopalvelu@hameenlinna.fi
  • Hattula - hattulan.kirjasto@hattula.fi
  • Janakkala - neuvonta@janakkala.fi

Kaukolainamaksut

Kaukolainamaksu maksetaan kirjaston asiakaspalveluun kaukolainaa noudettaessa.

  • Kaukolaina Suomesta: Hämeenlinna - 8 e/kpl, Hattula - 6 e/kpl + lähettäjäkirjaston maksu, Janakkala 6 e/kpl tai lähettäjäkirjaston laskun mukaan
  • Kaukolaina Pohjoismaista 10 e/kpl
  • Kaukolaina muualta ulkomailta n. 30 e/kpl
  • Jäljennöksistä lähettäjäkirjaston määräämä maksu

Kaukolainat Monikielisestä kirjastosta

Helmet-kirjastojen Monikielisessä kirjastossa on saatavana teoksia yli 80:llä Suomessa harvinaisella kielellä. Vanamo-kirjastot voivat pyytää Monikielisen kirjaston aineistoa kaukolainaksi. Kaukolainapyyntö kannattaa esittää suoraan henkilökunnalle, jotta voimme selvittää minkälaista kirjallisuutta ja millä kielellä asiakas aineistoa tarvitsee.

Monikielisestä kirjastosta tilatut kaukolainat ovat asiakkaalle maksuttomia.

Hae aineistoja suoraan Helmet-aineistohaussa. Rajaa haku kielen ja sijainnin mukaan.

Tutustu Monikieliseen kirjastoon.

Monikielisen kirjaston esittelyvideo on saatavissa kuudella kielellä: suomi, ruotsi, englanti, arabia, somali ja persia/farsi.

Katso ohje Helmet-aineistohaun tekemiseen.

Venäjänkielisen kirjaston kaukopalvelu

Kaikki Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat voivat käyttää Venäjänkielisen kirjaston ilmaista kaukopalvelua ja lainata Venäjänkielisen kirjaston kirjoja, elokuvia tai puheäänitteitä.

Tutustu Venäjänkielisen kirjaston kaukopalveluun.

Kaukopalvelu kirjastoille

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto lähettää aineistoaan kaukolainaksi muille kirjastoille.

Kaukolainamaksu kirjastoille on 10 e/kpl.

Kirjastot tekevät kaukolainapyynnön sähköpostilla osoitteeseen kaukopalvelu@hameenlinna.fi. Kerro viestissä myös kirjastosi laskutusosoite.

Takaisin sivun alkuun

Kotikirjastopalvelu

Kirjaston kotipalvelulla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin.

Kotipalvelu on tarkoitettu niille, jotka eivät korkean iän, sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Asiakkaan käytössä on koko kirjaston kokoelma – kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi musiikkiäänitteet, elokuvat, äänikirjat ja lehdet.

Palvelu on maksuton.

Hämeenlinnan kirjastot

Kirjaston kotipalvelun asiakkaaksi pääsee ottamalla yhteyttä lähimpään kirjastoon. Ennen palvelun aloittamista uutta asiakasta haastatellaan. Haastattelun perusteella kirjaston työntekijä osaa valita asiakkaalle sopivaa aineistoa.

Kotipalvelun asiakkaaksi voivat hakea myös yhteisöt, kuten vanhainkodit, palvelutalot ja päiväkeskukset. Toimitamme niille monipuolista aineistoa virike- ja virkistystoiminnan suunnittelun avuksi.

Kirjakassi toimitetaan asiakkaalle neljän viikon välein.

Ota yhteyttä kirjastoon:

  • Hämeenlinnan pääkirjasto ja kirjastoautot: p. 050 509 0788
  • Hauhon kirjasto: Pirkko Nurminen p. 050 572 6087
  • Kalvolan kirjasto: Ulla Hämäläinen-Pelli p. 040 036 6711
  • Lammin kirjasto: Marita Rekola p. 050 509 0350
  • Rengon kirjasto: Kirsi Kaulio p. 050 509 0420
  • Tuuloksen kirjasto: Seija Haavisto p. 050 509 1629

Janakkalan kirjasto

Kirjaston kotipalvelun asiakkaaksi pääsee ottamalla yhteyttä kirjastoon.

Kirjaston kotipalvelu tuo kerran kuussa tai tarpeen mukaan asiakkaalle kirjakassin. Asiakas voi myös itse esittää toiveita haluamastaan aineistosta. Ennen kotipalvelun käyntiä kirjaston virkailija soittaa kotiin ottaen vastaan toivomuksia ja varauksia. Kirjasto toimittaa myös uutuus- ja valikoimaluetteloita kotipalvelun asiakkaille.

Ota yhteyttä kirjastoon:

Arto Myllymäki p. 03 680 1286 tai soittopyyntö neuvontaan p. 03 680 1390.

Takaisin sivun alkuun

Celia-äänikirjapalvelu

Celia on valtion ylläpitämä asiantuntijakeskus, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, esimerkiksi äänikirjoina.

Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää kirjaston asiakkaat, joille painetun kirjan lukeminen on vamman, sairauden tai muun syyn takia vaikeaa tai mahdotonta.

Lukemiseste voi olla esim. luki- tai oppimisvaikeus, näkövamma tai heikentynyt näkö, kehitysvamma, keskittymis- tai muistihäiriö tai liikkumiseen liittyvä este kuten heikentynyt lihaskunto tai lihassairaus.

Lukemisesteestä ei tarvitse esittää kirjallista todistusta, mutta Celialla on tarvittaessa oikeus pyytää selvitystä aineiston käytöstä.

Tutustu Celian palveluihin.

Celian äänikirjapalvelun asiakkaaksi

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kautta voi liittyä Celian äänikirjapalvelun asiakkaaksi ja saada äänikirjoja maksutta käyttöön verkon kautta.

Opastusta Celian palveluiden käyttöön annetaan Hämeenlinnan pääkirjastossa ja Lammin kirjastossa. Opastuksessa asiakas rekisteröidään Celian asiakkaaksi ja neuvotaan palvelun käytössä ja äänikirjojen valitsemisessa.

Celia-opastusaika varataan kirjaston Varaamo-palvelussa.

Jos mikään kalenterissa oleva aika ei sovi tai mieltäsi askarruttaa jokin aiheeseen liittyvä asia, ota yhteyttä Seija Shemeikkaan, sähköpostilla seija.shemeikka@hameenlinna.fi tai puhelimitse 040 868 2124.

Varaa Celia-opastusaika kirjaston tilavarauspalvelussa.

Valtakirja

Voit myös kirjoittaa vapaamuotoisen valtakirjan omaiselle tai muulle henkilölle, jos et itse pääse käymään kirjastossa. Valtakirjassa on oltava seuraavat tiedot: päiväys, mihin valtuutetaan (Celia-asiakkuuden hankkiminen), kuka valtuutetaan (yhteyshenkilön nimi ja henkilötunnus), kuka on valtuuttaja ja hänen allekirjoituksensa.

Valtuuttajasta eli asiakkaasta tarvitaan tiedot: nimi, osoite, puhelin, sähköpostiosoite, henkilötunnus. Todistajia ei tarvita. Palvelu on maksuton. Kirjastosta otetaan yhteyttä mahdollisimman pian.

Lainattavat Daisy-äänikirjat

Hämeenlinnan pääkirjastossa ja Janakkalan kirjastossa on Celian lainattavia Daisy-äänikirjoja. Celian cd-muotoisia äänikirjoja voi kuunnella niille erityisesti tarkoitetulla Daisy-soittimella, mp3-soittimella tai cd- tai dvd-soittimella, joka toistaa mp3-tiedostoja.

Käyttöön suositellaan sellaista mallia, jossa on edellisen pysäytyskohdan muisti. Celia-kirjaston asiakkaat voivat saada Daisy-soittimen ilmaiseksi kotiinsa Näkövammaisten Keskusliitosta.

Myös Daisy-äänikirjat on tarkoitettu vain lukemisesteisille. Daisy-äänikirjat lainataan ja palautetaan kuten muukin kirjastoaineisto.

Celian kokoelma ja ohjevideoita

Celian äänikirjakokoelmassa on tällä hetkellä n. 40 000 äänikirjaa, joita voi ladata ja kuunnella suoraan verkosta.

Asiakkaalla täytyy olla käytössä älypuhelin, tabletti tai tietokone.

Celian kokoelmaa pääsee selaamaan ilman tunnuksia Celianet-verkkokirjastossa.

Tutustu Celian kokoelmaan.

Celian ohjevideot

Takaisin sivun alkuun

Tietokoneet, tulostaminen ja kopiointi

Hattulan kirjasto

Hattulan kirjastossa on asiakkaiden käytössä kolme tietokonetta, joista yhdeltä voi tulostaa. Asiakkaiden käytössä on myös avoin langaton verkko.

Mustavalkoinen tuloste 0,50 e.

Hämeenlinnan kirjasto

Kaikissa kirjastoissa on käytössäsi asiakastietokoneita. Kaikki asiakaskoneet ovat jonotuskoneita, niitä ei voi varata etukäteen. Koneilta pääset myös kaikkiin kirjastoissa käytettävissä oleviin e-lehtipalveluihin ja muihin tietokantoihin.

Kaikissa kirjastoissa voit tulostaa, ottaa kopioita ja skannata tiedostoja. Tulosteet ja kopiot mustavalkoisina maksavat 0,50 € / kpl ja värillisinä 1 € / kpl. Pääkirjastossa saat myös A3-kokoisia tulosteita tai kopioita. Skannaaminen sähköpostiin tai muistitikulle on ilmaista.

Kopioiminen ja tulostaminen on mahdollista kirjaston asiakaspalvelun aukioloaikoina.

Windows-tietokoneet

Pääkirjastossa on Windows-käyttöjärjestelmän asiakaskoneita. Koneelle ei tarvitse kirjautua sisään. Jos kone on auki, voit aloittaa käytön. Mikäli kone on sammutettu, käynnistä se keskusyksiköstä.

Koneilla on käytössä Microsoftin toimistoohjelmat (Word, Excel, Powerpoint, Access), internetselaimet Chrome ja Edge, kuvankäsittelyohjelma paint.net, tekstieditori Notepad++.

Kun koneelta kirjaudutaan ulos, kone tyhjentää kaikki käyttäjäkohtaiset tiedot (mm. lataukset, selainhistorian) ja käynnistyy uudelleen.

Chrome-tietokoneet

Kirjastoissa on käytössä Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmän laitteita, jotka tarjoavat helpon tavan käyttää verkkopalveluita.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja usb-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Jos sinulla on käytössäsi henkilökohtainen Google- tai Microsoft-tili, voit kirjautua palveluihin ja käyttää pilvipalveluita. Esim. Microsoft-tilin avulla voit luoda, tallentaa ja käsitellä Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostoja.

Aina kun lopetat tietokoneen käytön muista kirjautua ulos (Sulje käyttökerta).

Katso tarkemmat ohjeet Chrome-asiakastietokoneiden käyttöön

Langaton verkko

Kaikissa kirjastoissa on käytössä langaton lähiverkkoyhteys (WLAN). Kirjaston verkko on avoin ja näkyvä, joten löydät sen selaamalla saatavilla olevia langattomia verkkoyhteyksiä (SSID = KirjastoAsiakas).

Yhteys on salaamaton, muista pitää huolta tietoturvastasi ja käytä koneessasi palomuuria ja virustentorjuntaohjelmaa. Kirjasto ei vastaa langattoman verkon käytöstä aiheutuneista ongelmista.

Janakkalan kirjasto

Janakkalan pääkirjaston tiloissa on seitsemän asiakaskäyttöön tarkoitettua tietokonetta. Tietokoneita voi varata kirjastossa tai puhelimitse.

  • kolme aikuisten konetta (max 2 h/vrk/henk.)
  • kolme lasten ja nuorten konetta (max 1 h/vrk/henk.
  • yksi 15 minuutin pikakone

Parvella sijaitsevat kaksi aikuisten konetta on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneiden käyttöön. Alakerran aikuisten kone ja 15 minuutin pikakone on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Tulostus onnistuu kaikilta aikuisten osaston kolmelta koneelta sekä 15 minuutin pikakoneelta. Kirjaston tiskiltä pyydetään tarvittava määrä paperia. Ainoastaan tiskiltä voi saada väritulosteita tai -kopioita.

Pääkirjastossa on myös mahdollista skannata tiedostoja.

  • Kopio/tuloste A4 mustavalkoinen 0,50 €/kpl, värillinen 1 €/kpl
  • Kopio/tuloste A3 mustavalkoinen 1 €/kpl, värillinen 2 €/kpl
  • Skannaus 1 €/kpl

Tervakosken kirjastossa on kolme asiakaskonetta, joista yksi on 15 minuutin pikakone. Koneen voi varata kirjastossa tai puhelimitse.

Takaisin sivun alkuun

Editointi ja digitointi

Hämeenlinnan pääkirjaston editointi- ja digitointitilan käyttö on ilmaista. Tila on tarkoitettu asiakkaiden itsenäiseen käyttöön.

Tila varataan kirjaston Varaamo-palvelussa. Tarvitset varaamista varten kirjastokortin ja tunnusluvun.

Kirjoita varauksen Lisätiedot-kenttään, mikäli tarvitset opastuksen laitteiden tai ohjelmistojen käyttöön. Opastus pitää varata vähintään kaksi arkipäivää ennen haluttua ajankohtaa. Kerro myös, mihin tarvitset opastusta.

Varaa editointitila kirjaston tilavarauspalvelussa.

Editointitilassa voit

  • muuttaa LP-levyjä, kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon
  • muokata kuvia, ääntä ja musiikkia
  • skannata paperikuvia, dioja, negatiiveja ja negatiivifilmejä
  • polttaa työt CD- tai DVD-levyille
  • tallentaa työt muistitikulle tai omalle ulkoiselle siirrettävälle kovalevylle
  • tuoda mukana kameran välijohtoineen, joka voidaan liittää editointitilan laitteistoon. Näitä ovat videokamerat analogisella ulostulolla ja DV-kamerat FireWire 400/800 (IEEE 1394) -liitännällä.
Takaisin sivun alkuun

Harrasta, työskentele, opiskele

Kirjastoissa on monipuolisia opiskeluun, ryhmätöihin ja kokouksiin soveltuvia tiloja. Kirjastoissa voi myös järjestää taidenäyttelyitä tai muita tapahtumia.

Hämeenlinnan pääkirjastossa voit katsella elokuvia, pelata konsolipelejä, soittaa, laulaa ja äänittää.

Lue lisää harraste-, opiskelu- ja työskentelytiloistamme Tilat -sivulta.

Takaisin sivun alkuun

Koirat ja muut lemmikit kirjastossa

Lähtökohtaisesti koiria tai muita lemmikkieläimiä ei voi tuoda kirjastoon.

Kirjasto noudattaa rajoituksissa Allergia- ja astmaliiton suositusta, jonka mukaan koiria ja muita lemmikkejä ei tule ottaa mukaan julkisiin tiloihin kuten kirjastoihin. Eläinpöly voi aiheuttaa allergia- ja astmaoireita, pahentaa astmaatikon tulehdusta tai aiheuttaa astmakohtauksen.

Poikkeukset:

  • Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita kirjastoon
  • Lukukoiratoiminta on sallittu. Lukukoiratoiminnassa lukemista harjoittelevat lukevat ääneen koiralle. Lukukoiratoiminta on lyhytaikaista ja järjestetään rajatussa tilassa, joka siivotaan tilaisuuden jälkeen. Lukukoiratoiminnasta ilmoitetaan etukäteen kirjaston verkkosivuilla.
  • Mikäli koira on pentu tai hyvin pieni, kirjastossa voi poikkeustapauksissa asioida lyhyesti koira sylissä.
Takaisin sivun alkuun

Maksut ja hinnat

Korvaukset

Uusi kortti kadonneen tai rikkoutuneen tilalle

  • aikuiset 4 euroa
  • lapset 2 euroa

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Rikkoutuneen aineistokotelon korvaushinta on 2 e/kpl.

Kadonneesta tai turmeltuneesta aineistosta peritään kirjaston määräämä korvaus.

Myöhästymismaksut

  • 0,10 e/laina/päivä, enintään 6 e/laina
  • Lasten- ja nuortenosastojen aineistosta ei peritä myöhästymismaksuja
  • Lainauskielto astuu voimaan, jos myöhästymismaksuja on 20 e tai enemmän

Muistutukset

Myöhässä olevasta aineistosta lähetetään tarvittaessa kaksi muistutusta, minkä jälkeen siitä lähetetään lasku tai aineisto siirretään ulkoiseen perintään.

Ensimmäinen myöhästymismuistutus (sähköpostina tai kirjeenä) lähetetään 14 vrk eräpäivästä, paitsi varatusta aineistosta 1 vrk eräpäivästä. Laskulle tai perintään mennyt aineisto aiheuttaa lainauskiellon.

  • toinen myöhästymismuistutus: 2 euroa, lähetetään aina kirjeenä
  • lasku: 5 euroa, lähetetään aina kirjeenä

Palvelumaksut

  • Varaukset Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kirjastojen kokoelmista ovat maksuttomia
  • Seutuvaraus muun kuin oman kunnan kokoelmasta: 2,50 e/kpl
  • Seutuvarausmaksu peritään myös noutamatta jätetystä aineistosta.

Kaukolainamaksut

  • Hattula: 6 e/kpl + lähettäjäkirjaston maksu
  • Hämeenlinna
    • kaukolaina Suomesta 8 e/kpl
    • kaukolaina Pohjoismaista 10 e/kpl
    • kaukolaina muualta ulkomailta n. 30 e/kpl
    • lähetetty kaukolaina (maksu kirjastoille) 10 e/kpl
  • Janakkala: 6 e/kpl tai lähettäjäkirjaston laskun mukaan
  • Jäljennöksistä veloitetaan lähettäjäkirjaston määräämä maksu

Muut maksut ja myyntihinnat

  • Kopio/tuloste mustavalkoinen A4: 0,50 e/kpl
  • Kopio/tuloste mustavalkoinen A3: Hattula ja Hämeenlinna 0,50 e/kpl, Janakkala 1 e/kpl
  • Värikopio/tuloste A4: 1 e/kpl
  • Värikopio/tuloste A3: Hattula ja Hämeenlinna 1 e/kpl, Janakkala 2 e/kpl
  • Muovikassi: Hämeenlinna 0,20 e/kpl
  • Skannaus: Janakkala 1 e/kpl, muualla ilmainen
  • CD- ja DVD-levyt: Hämeenlinna 2 e/kpl
  • Muistitikku 32 GB: Hämeenlinna 10 e/kpl
  • Kangaskassi: Hämeenlinna 5 e/kpl
  • T-paita: Hämeenlinna 10 e / lasten 6 e
  • Kirjakoru: Hämeenlinna 12 e/kpl
  • Kirjakorusetti: Hämeenlinna 20 e/kpl

Myyntihinnat sisältävät alv. 24%.

Vuokrattavat tilat

Katso vuokrattavien tilojen hinnat ja muut kuvaukset kohdasta Tilat.

Takaisin sivun alkuun